joi, 31 ianuarie 2008
Creveti - deliciu pentru o cina romantica
(Scuze Carla, trebuie sa bag si retete cu carcolaci :-P)
Ingrediente: cca. 250 g creveti (congelati sau proaspeti, dar fara sos sau marinata), ulei de masline, o ceapa mica, 2 catei de usturoi, boia dulce, un pahar de vin alb sec (nu va panicati, se evapora, deci nu cred ca Monti ar avea ceva impotriva), 400 g rosii despielitate la conserva, 1 ardei rosu, 250 g file de cod, patrunjel, sare, piper
Preparare: Se caleste ceapa tocata fin in putin ulei de masline timp de 3-4 minute, se adauga apoi usturoiul si boiaua. Peste un minut adauga paharul de vin. Lasa 2 minute sa sa patrunda toate bine (la foc mic) apoi adauga rosiile (tocate cubulete daca nu erau deja asa). Se lasa ca foc mic timp de 15 minute.
Intre timp ardeiul gras se coace, se deocjeste si se taie fasii.
La final se adauga pestele taiat bucati, crevetele si ardeiul.
Se mai lasa 10 minute pana cand sunt gata animalele marine.
Se orneaza cu patrunjel proaspat, tocat.
Nu uitati lumanarile si pentru fericitii din faza II un pahar de sampanie.
Atentie la etichete!
Si inca o atentionare importanta (merci, Cristina): pana si bomboanele si gumele fara zahar contin in mare parte polioli - indulcitori de care Monti spune ca doar reducerea acizilor (si scaderea pericolului de aparitie a cariilor) le deosebeste de zahar. Din pacate au un indice glicemic prohibitiv. Asa ca lasati rontaitul gumitelor, oricum creeaza hiperaciditate in stomac si nu ne ajuta cu nimic.
So, beware :-))
La propriu': Gust
A nu se intelege gresit randurile care vor urma. Ele nu fac parte dintr-o insiruire acuzatoare, ci vor a avea valoare constatatorie.
Revenind la cutumele gastonomice al universului meu. E un adevar faptul ca tindem cel mai adesea sa ne definim prin optiunile noastre, indiferent de arealul din care acestea fac parte: sport, vestimentatie, muzica samd. Insa trebuie sa fim atenti la faptul ca o optiune nu reprezinta aproape niciodata un adevar. La fel si cu optiunile culinare.
E clar pentru noi toti ca intre optiunea culinara si gust este o legatura stransa si tocmai despre asta este vorba. Despre o oarecare rezistenta personala, aparuta brusc, impusa spre a fi greu controlabila din zona intima a ceea ce numim identitate. E greu sa renuntam la ceva care ne reprezinta, sau ne creaza schema mentala a reprezentarii de sine.
Pare ca uneori ne complacem in problematici ale identitatii personale pe care tindem sa o definim si astfel: eu sunt Calin si prin ceea ce mananc. Adica, ceea ce eu mananc ma defineste ca si Calin intr-un fel "special", dandu-mi o identitate. Consider ca acesta definitie reprezinta granita intre gust (cu sensul propriu) si Gust (cu sensul impropriu) despre care as dori sa scriu in articolele viitoare.
Drept consecinta, de curand am capatat obiceiul sa investighez chestiunile legate de gust, "la propriu": cum au aparut primele senzatii gustand 'ceva'?, cand? ori in ce context? sau care a fost locul?
E important sa faceti exercitiul acesta, adresandu-ma in special domnilor. Veti avea numai de castigat daca ii veti putea spune doamnei cand ati sarutat-o intaiasi oara, unde, ce parfum avea si mai ales ... ce gust minunat, imposibil de a fi uitat.
Nu e in intentia mea sa va plicisesc cu marturisiri personale despre momente precum cel in care am memorat pentru prima data gustul laptelui, sau al ceaiului, sau al marului ras amestecat cu un biscuite. Oricum, intre noi fie marturisirea: habar nu am.
Insa, pot sa jur cu mana pe inima ca imi amintesc primul colt de paine rupt dupa exemplul si la indemnul bunicului meu. Pana si grimasa satisfactiei de pe chipul lui sunt aproape sigur ca am imitat-o. Iar de atunci, daca imi cereti parerea .... nimic nu e mai gustos decat coltul rupt dintr-o paine proaspat scosa din vatra. Si marturisirea asta ma defineste, tine de isoria mea personala, deci de latura intima a identitatii mele.
La fel si cu restul optiunilor mele culinare: in unele o regasesc pe mama, in altele pe bunica ... in mai toate pe cineva din grupul meu de apartenenta. De unde concluzia ca a mananca tine de obiceiul celor care m-au initiat in gustul supravietuirii prin Gust. Deci al apartenentei la Gust.
In final, va marturisesc ca ma uit adesea in ochii sotiei mele cu un soi de auto-victimizare: pentru ca a renunta la portia de cartofi prajiti, la painea cu miere, la tarta cu mar este cu certitudine un exercitiu culinar de renuntare la sine, deci la gust ....
Sa ne fie de bine disociind gustul!
Se prezinta Vali
Salut,
Eu sunt Vali si nu sunt gras :))
poate doar ceva mai bine crescut.
Am inceput Monti acum o saptamana si aveam 93.5 kg iar acum am 91.5 si pare a merge bine.
Targetul meu este de 10-15 kg. Deocamdata am reusit sa nu ma abat de la cura dar nu stiu cat o sa ma tina :))
Se prezinta Cristina
Eu sunt Cristina si sunt grasa!
... as spune la AsociatiaPersoanelorSupraponderateAnonime. :) Bine ca aici sunt printre prieteni si pot spune doar ca imi doresc sa slabesc "doar" 15 kg; 3 am pierdut deja dupa 2 saptamani, sper sa ma paraseasca si celelalte cat mai curand; incerc sa ma cantaresc/masor maxim saptamanal, sa nu ma demoralizeze eventualele fluctuatii; cui "tine Monti" fara sa fi citit cartea, i-as recomanda sa o faca. :)
Ne doresc dieta usoara si, de ce nu, noroc! (de ex. norocul sa nu se deschida vreo cofetarie cu vitrina mare in drumul dintre firma si casa) :)
miercuri, 30 ianuarie 2008
Primul curajos se prezinta
"Me, Carlitos. Tocmai am inceput a o-mie-una dieta a vietii mele. Nu am un target foarte realistic, as visa frumos si as spune 20 kg, dar ma multumesc si cu 15kg, avand in vedere ca la cei 1,60cm ai mei am atins, dupa sarbatori, venerabila si exceptionala greutate de 74,4 kg (!!!)... :)
Am ingropat pana acum 3 kg, cu Montignac, in cele 2 saptamani de cand am inceput dieta (intamplator, deodata cu Gabi). Centimetru nu am, dar promit sa-mi cumpar! :)
... So... Wish me luck! I wish you too! :)"
Draga Carlitos, in fond nu e o chestiune de luck. Trebuie doar sa vrei sa ajungi acolo si mental deja sa fii la tinta. Si motivare - cand nu ai - primesti si de la noi.
Vinete la cuptor dupa o reteta turceasca
Ingrediente: vinete, ulei, ardei gras, rosii, telemea de oaie, usturoi, sare, piper
Preparare: Vinetele se calesc in ulei in tigaie (atentie, mananca mult ulei, nu va panicati si nu va sfiiti sa completati cu ulei - e disociat).
Se caleste si ardeiul gras in prealabil taiat fasii.
Dupa ce s-au inmuiat bine se aseaza intr-un vas Jena (sau alt vas termorezistent ptr cuptor), se adauga ardeiul calit, rondele de rosii, telemea de oaie taiata cubulete, usuturoi maruntit (2-3 catei nu trebuie sa exagerati), sare si piper.
Se tine la cuptor cca 20 minute si se savureaza in faza II a dietei cu un pahar de vin alb sec si aromat.
(De altfel este una din retetele noastre preferate)
Omleta cu zucchini si pui "aburit" cu vin
marți, 29 ianuarie 2008
Club disociati, sa ne prezentam
Pana atunci ar fi momentul sa socializam, nu? In grup orice dieta este mai usoara.
Va invit sa va prezentati: cine? cat? (cate kg doresti sa slabesti) cand? (ai inceput dieta) cum merge? (cate kg ai slabit deja).
Eu (Gabi Rus :-P) am inceput in data de 14 ianuarie, deci acum 2 1/2 saptamani. Targetul este de 6 kg, din care am slabit deja 3, respectiv 4 cm din talie. Pentru mine circumferinta taliei este un indicator mai bun chiar decat cantarul. Uneori greutatea in kg este putin in urma circumferintei, iar kilogramele respective urmeaza a disparea in scurt timp. Nu stiu exact care este mecanismul biologic (retentie de lichide, balonare, chestiuni hormonale), dar va recomand si voua sa urmariti in paralel acesti 2 indicatori.
Va astept la "raport"!
Legume cu pui in stil chinese
Preparare: legumele se curata si se taie betigase subtiri (ideal ar fi ca niste bete de chibrituri mai lungi, dar si daca sunt un pic mai groase este in regula) iar ciupercile cubulete. Puiul se taie cubulete si se sareaza usor. Intr-o tigaie mai adanca (ideal ar fi un wok) se calesc legumele in putin ulei si putin sare (nu multa, pentru ca in final adaugam si sos de soia care este si el sarat), se acopera cu un capac si se lasa la foc mic cca 10 minute.
Intre timp se caleste si puiul in alta tigaie in foarte putin ulei de masline cca. 3 minute, intorcandu-l de pe o parte pe alta.
La final se integreaza puiul in tigaia cu legume si se adauga cca. 3 linguri sos de soia, piper alb si verde dupa gust si un sfert pana la jumatate de lingurita de ghimbir.
Salata de broccoli
Preparare: broccoli se rupe bucatele si se fierbe cateva minute in apa cu sare, ouale se fierb separat. Intre timp se taie ardeii fasii subtiri, telemeaua cubulete, apoi se taie si ouale si totul se amesteca cu ulei de masline, sare, piper si busuioc. Broccoli se scurge, se lasa cateva minute sa se racoreasca si se amesteca usor cu restul ingredientelor.
luni, 28 ianuarie 2008
Asociati in disociere
Un melanj de retete disociate vor fi de ajutor tuturor celor care urmeaza prescriptiile dietei Montignac.
Azi ce mancam?
Filé de Merlucius cu ciuperci Pleurotus
Unde gasesc? Cam la orice super- sau hipermarket.
Salvie gasesti in punguta la Real sau Metro.
Filé-ul de peste se condimenteaza cu 5-10 minute inainte de preparare cu un amestec de condimente italienesti (busuioc, cimbru, oregano, rozmarin) si sare.
Atat pestele, cat si ciupercile se calesc cca 2-3 minute pe fiecare parte in putin ulei (dupa preferinta de floarea-soarelui sau masline) in tigaie.
Ciupercile se sareaza si pipereaza abia dupa ce au pierdut din lichid, s-au rumenit pe o parte si se intorc pe partea cealalalta.
Se serveste cu salata de rosii cu o vinegreta de apa, otet, sare si salvie.
Mazare galbena cu carnat de casa
Unde gasesc? Mazare galbena se gaseste la Kaufland.
Mazarea galbena se fierbe in apa cu sare (la 250g mazare circa 1/2 l apa) si condimente dupa gust. Evitati condimentele de tip vegeta. In nici un caz nu folositi faina! Se fierba pana cand apa scade si consistenta mazarei este moale si pastoasa.
Carnatul se fierbe pentru a mai reduce din cantitatea de sare si grasimi. (o fi ea dieta disociata, dar nu trebuie exagerat cu grasimile animale nesanatoase)
Se serveste cu castraveti si/sau gogosari murati.